現在のページ:トップページ > 区政情報 > 各種広報媒体・報道資料 > 広報紙 > Minato Monthly > Minato Monthly, June 2016 > Exemption System for National Pension Plan Premiums | Minato Monthly, June 2016

更新日:2016年6月1日

An exemption system is in place for the National Pension Plan, designed for people having difficulties paying the premiums. There are four types of exemptions available: 25%, 50%, 75% and full.

Income Standard

If the income of a person, her/his spouse or the head of her/his household in the previous year is lower than the designated standard, that person is deemed eligible for the exemption system. The criteria varies by number of household members. The exemption system includes special cases such as unemployment, disasters and other hardships.

Eligibility Period

The period of the exemption is included in the eligibility period to receive benefits of the senior citizen, disability or survivor's plan.

Calculation of the basic pension plan amount for senior citizens

Comparing the case of full payment of premiums with exemption payments, the amount of the entitlement may change depending on its category and term. See the chart below.

Exemption After April 2009 Before March 2009
Full 4/8 2/6
75% 5/8 3/6
50% 6/8 4/6
25% 7/8 5/6

Note

If a person does not pay her/his premiums for a certain period, the exemption is temporarily suspended.

Deferred Premium Payments

Premiums unpaid due to the exemption system can be paid in arrears within 10 years after the exemption period. However, any payment in arrears in and after the third year following the exemption period is added to a fixed amount. In addition to this exemption system, people under 30 years old, excluding students, are eligible for the “Payment Grace System for Youth.”

You can apply for an exemption retroactively up to 25 months from the time of application.

Inquiries

National Pension Subsection