現在のページ:トップページ > 区政情報 > 各種広報媒体・報道資料 > 広報紙 > Minato Monthly > Minato Monthly, December 2016 > Protect Yourself and Others from Norovirus | Minato Monthly, December 2016

更新日:2016年12月1日

Each year, food poisoning and infectious diseases caused by norovirus tend to increase in November, reaching a peak during December and January. Here are a few things you should know about norovirus and how to protect yourself and others from it.

Infection Route

There are two different infection routes of norovirus: eating clams such as oysters and transmission of the virus from others.

How to prevent infection

• The most efficient and promising prevention measure is to not eat raw clam fish such as oysters which are commonly known as being a prime cause for infections. Norovirus can be inactivated by heating up food properly, so make sure to heat up possibly infectious food at 90 degrees for a minimum of 90 seconds.
  • Chlorine bleaching agent is also known to inactivate infections. Wash your hands properly after touching possibly infectious food.
  • Apply steam iron onto your clothes or carpets in case of vomit. Sterilizing towels and eating utensils in boiling water is also effective to disinfect from the virus.

Caution

While chlorine bleaching agent is highly recommended to use for cleaning vomit and sterilization of toilet and eating utensils, it is also known to corrode metal, bleach clothes white and cause skin inflammation, so use with extra caution. It is also recommended to use gloves and masks when cleaning, in order to prevent norovirus from spreading by breathing in droplets.

Keep your hands clean

Wash your hands carefully with soap and water. Rinse the soap off with water for about 20 seconds to thoroughly wash off the virus, and sanitize with alcohol after drying off your hands.

Inquiries

Minato Call - City Information Service

Tel: 03-5472-3710