現在のページ:トップページ > 区政情報 > 各種広報媒体・報道資料 > 広報紙 > Minato Monthly > Minato Monthly, May 2018 > Four Seasons and the Japanese Food | Minato Monthly, May 2018

更新日:2018年5月1日

Arrival of Summer
May fifth is Tango-no-sekku, Boy’s Day. It originally started as a day to pray for the healthy growth of boys. On this day, families with boys hang koinobori, carp streamers outside of the houses. This custom has the implication for boys to grow strong and accomplish in their life. According to the Chinese folklore, carps climbed up the waterfall and became a dragon. Therefore, carps represent courage and endurance in achieving success.
In terms of food, Kashiwa-mochi is commonly eaten on the fifth of May. Mochi is a sweet rice cake made from glutinous rice flour. Kashiwa is an oak leaf wrapping mochi. Combined them together, it is called Kashiwa-mochi.
Although the oak leaf cannot be eaten, it has a slight fragrance informing the arrival of summer. Inside the rice cake, An is filled. An is a sweet red bean paste, commonly used as a filling for Japanese sweet. The typical An is red bean paste called tsubuan, koshi-an which is a mashed paste strained through a sieve, and miso-an which is a white paste made from soybeans. Various kinds of Kashiwa-mochi are sold with many flavors and shapes, depending on the regions and stores. It may be a pleasure to visit different places, try this little sweet, and feel the fresh summer coming close to you.

koinobori
Carp streamers swimming way up high to the sky

Supervising Section

Public Relations Subsection

Minato Call - City Information Service

Tel: 03-5472-3710

「よくある質問コンテンツ」をご活用ください。

よくある質問入り口