現在のページ:トップページ > 区政情報 > 各種広報媒体・報道資料 > 広報紙 > Minato Monthly > Minato Monthly, May 2019 > Warm Homes for All Children | Minato Monthly, May 2019

更新日:2019年5月1日

Warm Homes for All Children

In Japan, there are about 30,000 children who are unable to live with their parents due to various reasons, with only 18% of them living with their foster parents. This rate is far behind compared to other European countries and United States. These children live in institutions and child welfare facilities.
Foster parenting is a system in which families welcome and nurture children with love, on behalf of their biological parents. For all children to grow up in a warm, family-based environment, cooperation and understanding from everyone is necessary.

Foster Parents

There are two types of foster parents: Foster parents who do not adopt the children and foster parents who do adopt the children.

• Foster home: Children will be cared for temporarily by a foster family for 2 months or until the children turn 18 years old, etc., without any intent of adoption.
  • Foster parenting by relatives: Children will be raised by their relatives.
  • Special foster home: Families will nurture children who need specialized care.
  • Friend home: Families that temporarily take care of children who live in a facility, such as during the summer vacation.

Foster parents who adopt children

• Regular adoption: Adopted children will be stated as the foster parent’s “adopted son/daughter” in the family register.
  • Special adoption: Adopted children will be stated as the foster parent’s “son/daughter” in the family register. Special adoption currently covers children under 6 years old, but the national government is planning to expand this to children under 15.

Supervising Section

Child and Family Section

Minato Call - City Information Service
Tel: 03-5472-3710