現在のページ:トップページ > 区政情報 > 各種広報媒体・報道資料 > 広報紙 > Minato Monthly > Minato Monthly, September 2020 > Japanese Seek Conversation Partner | Minato Monthly, September 2020

更新日:2020年9月1日

Medical Expense Subsidy for Children

Minato City will send a new medical certificate to children currently covered by the Medical Expense Subsidy in a blue envelope in the end of September. The color of the new certificate is green.
If you do not receive it by October, please contact us.

What is the Medical Expense Subsidy System for Children?

This subsidy helps families cover medical expenses for their children. It is provided to all children until the March 31 after their 15th birthday. Please note, however, that this program only subsidizes expenses covered by health insurance.

Eligibility & registration

To be eligible to use this system, children and their guardians must live in Minato City. Children must also be a member of the Japanese health insurance plan. To register for the issuance of a medical certificate, please visit the Health and Welfare Subsection of Regional City Office.

Use of the system

For the deduction at time of payment, please present your child’s health insurance card and the medical certificate to the clinic where your child is undergoing treatment.
If you were unable to present the medical certificate at the time of payment, or if you underwent treatment at a clinic outside Tokyo, you can claim the amount within six months after treatment. Please keep the original receipt.

Note

Please notify the Health and Welfare Subsection in case of :

• Change of your address, name, and enrolled health insurance
  • Guardian change
  • Return of the medical certificate for children due to relocating or receipt of welfare support
  • Loss of the medical certificate for children

Inquiries

Children’s Benefits Subsection

Tel: 03-3578-2430

「よくある質問コンテンツ」をご活用ください。

よくある質問入り口